Apple kondigde gisteren de iPhone 5 aan. De telefoon brengt veel vernieuwingen, maar er lijken ook een aantal zaken te missen. Phil Schiller, senior VP marketing bij Apple, verdedigt de nieuwe smartphone en de keuze om bijvoorbeeld geen NFC-technologie toe te voegen.

Schiller verklaart in een interview met AllThingsD waarom een aantal technische hoogstandjes die verwacht werden in de iPhone 5 er uiteindelijk toch niet in zitten. Over NFC meldt Schiller dat Apple het programma Passbook gebruikt ter vervanging van NFC, Schiller heeft twijfels bij de NFC-techniek en stelt dat kijkend naar de eisen van de gebruiker, Passbook aan vrijwel alle eisen kan voldoen.

Vele hoopten ook op de mogelijkheid om de iPhone 5 draadloos op te laden, Schiller meldt hierover dat de draadloze oplaadstations alsnog ingeplugd moeten worden en dat het gewoon niet de moeite waard is om een aanvullend apparaat te moeten maken om draadloos te kunnen opladen. Een extra apparaat maken om in een stopcontact te steken om een ander apparaat mee op te laden, is in de meeste gevallen alleen maar lastiger, zo stelt Schiller.

Over de kleinere dock-connector genaamd Lightning zegt Schiller dat deze er al geruime tijd aan zat te komen. Uiteindelijk is besloten om de komst ervan door te zetten, omdat de nieuwe apparaten aanzienlijk dunner zouden worden dankzij de nieuwe aansluiting. Schiller stelt dat de Lighting-aansluiting voor vele jaren de standaard zal zijn, net als dat de dock-connector dit voorheen is geweest.