2min

Elk jaar krijgen applicatie ontwikkelaars ongeveer een week de tijd om hun applicaties geschikt te maken voor de nieuwe iPhone en iOS-versie. Het verschilt per jaar hoeveel tijd dit precies gaat kosten. In 2010 was er meer werk door de komst van het retina scherm, dit jaar staat er ook een uitdaging voor de deur nu de iPhone 5 een langer scherm heeft gekregen.

Als ontwikkelaars hun apps goed geprogrammeerd hebben en niet teveel vaste waardes hebben gebruikt, het niet zo moeilijk is om de aanpassingen door te voeren voor het grotere scherm. Overigens stelt de ontwikkelaar ook dat applicaties voor iOS altijd al flexibele hoogtes hebben moeten ondersteunen vanwege de in-call indicator die in je scherm schuift wanneer je in een telefoongesprek zit.

Veel ontwikkelaars zullen hun applicatie simpelweg langer maken, net als de Mail, Safari, en Bericht applicaties die Apple toonde tijdens de demo van de iPhone 5. Ook zullen bepaalde ontwikkelaars waarschijnlijk de ruimte benutten met extra knoppen bij wijze van opvulling. Ook zou het verleidelijk zijn om de ruimte te gebruiken voor advertenties zegt mede-eigenaar van Lickability, Matthew Bischoff.

Ook al is het updaten van de applicatie dan relatief makkelijk, veel ontwikkelaars vinden het grotere scherm geen goed idee, App Chubby eigenaar, David Barnard, stelt dat voor veel gebruikers het niet meer mogelijk is om nu met één hand de ’terug’ toets aan te raken. Deze knop zit bij veel applicaties in de linker bovenhoek van het scherm en dit punt is het verste weg van je rechter duim.

Barnard stelt dat we mischien wel een aantal interessante veranderingen gaan zien in hoe de applicaties zijn ingedeeld. Ook stelt Barnard dat applicaties van de oudere iPhones niet vergeten moeten worden, vanwege de verandering in indeling zal er rekening gehouden moeten worden om applicaties te bouwen die geschikt zijn voor beide apparaten.