Globalfoundries heeft een nieuwe architectuur voor chips getoond. Het bedrijf belooft tot 60 procent langere batterijduur met het nieuwe 14nm-XM ontwerp. Hiermee wordt Intel nagejaagd, ook dat bedrijf heeft plannen voor een chip welke met een 14nm-proces wordt geproduceerd.

De nieuwe 14nm-XM chip van GlobalFoundries bevat een aantal sporen van de 20nm-technologie, waar men ook nog steeds mee bezig is. Globalfoundries beweert dat de nieuwe techniek die gebruikt wordt in de 14nm-XM architectuur ervoor kan zorgen dat er winst behaald kan worden wat betreft de batterijduur. De nieuwe architectuur zou het mogelijk moeten maken om tussen de 40 en 60 procent langer gebruik op een enkele lading te realiseren.

De langere batterijduur zou enorm kunnen helpen bij producten als smartphones. Veel toestellen weten het nauwelijks een dag uit te houden wanneer ze zijn voorzien van bijvoorbeeld de Snapdragon S4-processor. GlobalFoundries wil zijn nieuwe 14nm-XM architectuur graag terugzien in ARM-processors, deze kunnen de energiebesparende architectuur goed gebruiken.

Overigens kan het nog wel even duren voordat we deze nieuwe techniek terug gaan vinden in smartphones of tablets, net als Intel denkt ook Globalfoundries zijn nieuwe technologie niet klaar te hebben voor 2013. Voordat het dan in apparaten terug te vinden is, zijn we waarschijnlijk nog enkele maanden verder.