2min

AMD lijkt op schema te liggen met de productie van de nieuwe AMD Zen-processoren. Globalfoundries heeft de eerste samples van AMD-chips op 14nm geproduceerd. Om wat voor chip het op dit moment gaat is nog niet duidelijk, het kan gaan om een CPU, GPU of APU. De bedoeling is dat de chips binnenkort in massaproductie gaan.

AMD heeft als doel weer terug te keren op het hoogste platform qua chipontwerpen, het bedrijf wil weer de concurrentie aan gaan met de high-end chips van Intel. De nieuwe Zen-processoren moeten dit mogelijk gaan maken. Deze processoren worden geproduceerd op een 14nm procedé van GlobalFoundries en Samsung.

GlobalFoundries heeft nu de eerste chips geproduceerd in zijn GlobalFoundries Fab 8 in New York. Het gaat om een zogenaamd 14lpp-procedé, de tweede generatie van deze technologie. Op dit moment doet GlobalFoundries alleen nog massaproductie op basis van 14lpe-ontwerpen, dat is de voorganger van 14lpp, de nieuwe generatie moet weer 10 procent sneller zijn.

De samples zullen nu aan uitgebreide testen worden onderworpen en als die goed zijn kan de productie dit kwartaal van start gaan en de echte massaproductie moet dan in 2016 een feit zijn. Volgend jaar zal dan ook duidelijk moeten worden of AMD erin is geslaagd om aansluiting te vinden bij Intel of dat het bedrijf Intel zelf voorbij streeft met zijn nieuwe processoren.

Voor AMD staat er in elk geval veel op het spel want recent is een van de hoofdontwerpers van de nieuwe chip overgestapt naar Samsung. Als deze Zen-processoren geen succes worden wordt het financieel zeer lastig voor AMD om te overleven.