Waar gisteren duidelijk werd dat Intel aan een processor werkt zes rekenkernen, komt GlobalFoundries vandaag met een andere belangrijke ontwikkeling. Het bedrijf steekt 2 miljard dollar in de ontwikkeling van een nieuwe processor die slechts 7 nanometer zijn.

GlobalFoundries verwacht dat het in 2018 de markt kan betreden met de chips. De technologie zou moeten helpen om meer processorkracht te bieden aan datacentra, netwerken beter te laten functioneren en mobiele processoren sneller te maken.

"De hele industrie gaat er vanuit dat de 7 nanometer FinFET de volgende node van de toekomst wordt en het biedt een unieke kans voor GlobalFoundries om dat als eerste te leveren," stelt CEO Sanjay Jha van het bedrijf. Volgens hem is zijn onderneming optimaal uitgerust om de technologie te leveren.

Interessant is vooral dat men besloten heeft om een tussenstap over te slaan. Andere bedrijven werken aan de ontwikkeling van een 10 nanometer processorkern, maar die zien volgens onderzoeker Jim McGregor van TIRIAS Research slechts marginale verbeteringen. "Meerdere bedrijven zien alleen marginale verbeteringen in performance en stroombesparingen ten opzichte van de hoge kosten van de 10nm processor".

De verwachting van GlobalFoundries is dat de ontwerpen eind 2017 gefinaliseerd kunnen worden en dat in de loop van 2018 men met de productie kan beginnen. Het is de vraag of dit ook echt gaat lukken, want bedrijven hebben het er steeds moeilijker mee om de technologie voor chips kleiner te maken.

Voor de ontwikkeling van het 14nm FinFet procedé werkte Globalfoundries samen met Samsung, gezamenlijk werd deze technologie ontwikkeld en beide bedrijven kunnen deze chips nu exact hetzelfde produceren. Het is onduidelijk of de bedrijven ook samen aan een 7nm-chip gaan werken.