2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , ,

Er is meer duidelijkheid over waarom Apple al vrij gauw na de introductie van de iPad 3 op de proppen kwam met de iPad 4. Bronnen melden namelijk dat A6X-chip, aanwezig in de iPad 4, niet alleen sneller is dan de A5X die in de iPad 3 zit, hij springt ook zuiniger om met energie en is goedkoper om te produceren. Dit laatste is voor Apple een belangrijke reden geweest om een snelle overstap te maken.

De A5X System On a Chip (SoC), ontwikkeld door ARM, bevat een dual-core Cortex A9-chip met een kloksnelheid van 1 GHz en een quad-core PowerVR SGX543MP4-GPU. De SoC is gefabriceerd door Samsung op een 45 nanometer architectuur. Geruchten gaan dat de A5X volledig uit de productie is gehaald. De A5X werd enkel gebruikt in de iPad 3.

De A6X-chip uit de iPad 4 heeft een kloksnelheid van 1.3 GHz en heeft een 32 nanometer architectuur. Het is nog steeds een dual-core processor, maar de grootte van de chip is nu slechts 95 vierkante millimeter. De A6X krijgt nu grafische ondersteuning van de SGX 554MP4 die geklokt is op 266 MHz en de processor beschikt nu over Apple’s eigen Swift-cores, wat resulteert in een indrukwekkende prestatieboost. Dat bleek ook uit onze benchmarks met Apple’s nieuwe tablet.

Al met al valt op te maken dat de nieuwste iPad over een SoC beschikt die minder energie nodig heeft, goedkoper te produceren is en daarbij ook nog eens sneller werkt dan zijn voorganger.