1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung is begonnen met het ontwikkelen van een octacore ARM-chip, ofwel een chip met acht rekenkernen. Het Koreaanse bedrijf wil in februari volgend jaar al tijdens de International Solid State Circuits Conference (ISSCS) een System On a Chip (SoC) met acht rekenkernen presenteren.

De SoC wordt gebouwd op een 28 nanometer-architectuur en beschikt over twee verschillende quadcore clusters, gebaseerd op zowel cores van de Cortex A7 als de Coretex A15. Het A7-cluster draait op 1,2 GHz en de A15 doet zijn werk op maar liefst 1,8 GHz, daarbij heeft de SoC 2 MB L2 cache. Het is een bijzonder concept wat Samsung hier presenteert, want het A7-cluster is bedoeld om energie te besparen, terwijl het A15-cluster de ware rekenkracht biedt, wanneer deze vereist mocht zijn.

De vraag echter is of het wel nodig is om zulke krachtige SoC’s in een smartphone of tablet te bouwen. Op dit moment lijkt het een beetje te veel van het goede. Toch is het interessant, als het concept van Samsung daadwerkelijk blijkt te werken want het idee kan natuurlijk altijd gebruikt worden voor andere SoC’s om zuiniger met energie om te springen.