2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung is begonnen met de productie van een nieuwe 14nm FinFet-chip, het gaat om de Exynos 7570-processor. Deze chip zal gebruikt gaan worden in toekomstige smartphones.

Met deze nieuwe chip kan Samsung ook goedkopere smartphones gaan voorzien van Exynos-chips, want deze chip is namelijk bedoeld voor goedkopere budget smartphones. Tot op heden had Samsung nog geen dergelijke chip in zijn portfolio en waren alle chips vooral gericht op het midden en hogere segment.

Met deze Exynos 7570 kan Samsung dus een volledige line-up in de markt zetten met 14nm-chips. Van goedkopere budget-smartphones helemaal tot de high-end vlaggenschepen van het bedrijf. Daarnaast is deze chip ook geschikt voor Internet of Things-apparaten die rekenkracht nodig hebben en tegelijk weinig energie willen verbruiken.

De Exynos 7570 beschikt over vier rekenkernen die 70 procent krachtiger zijn dat de voorganger die nog op 28nm werd geproduceerd. Daarnaast is de chip 30 procent energiezuiniger, al met al zet Samsung hiermee een grote stap vooruit in het goedkope segment. De chip voorziet naast rekenkracht ook in WiFi, Bluetooth, FM Radio, GNSS en een Cat 4 LTE-modem. Alle onderdelen zijn samengevoegd in de chip wat ervoor zorgt dat deze zeer veel energie bespaard. De chip is verder in staat om video’s op te nemen in een Full HD-resolutie, het beeldscherm ondersteunt WXGA-resoluties wat neer komt op maximaal HD (1280 x 768) op smartphones en 1366 x 768 op eventuele tablets met een 16:9-verhouding. Ook kan de chip 8 en 13 megapixels aansturen aan de voor en achterzijde van de smartphone.

Samsung is inmiddels opgeklommen in de chipmarkt en bezet de tweede positie achter Intel. Het Zuid-Koreaanse bedrijf investeert elk jaar fors in zijn chipfabrieken en heeft hiermee flink wat klanten wete binnen te halen. Zo maakt Apple bijvoorbeeld regelmatig gebruik van de diensten van Samsung om de Apple A-chips te laten produceren. De grootste concurrent in de productie van chips is TSMC op dit moment, dat ook flink aan de weg timmert. Deze successen worden voornamelijk gehaald met de productie van zogenaamde ARM-chips die voornamelijk in mobiele apparaten zijn te vinden.

Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, heeft zijn positie volledig te danken aan de x86-chips die in computers en servers worden gebruikt. Intel ziet echter de concurrentie van de ARM-chips steeds groter worden en heeft recent besloten om ook ARM-chips te gaan produceren voor klanten. Het komende jaar zal snel duidelijk moeten worden of Samsung er een grote concurrent bij heeft of niet.