Samsung heeft een nieuwe serie SoC’s (System on Chip) aangekondigd die speciaal ontwikkeld zijn voor Internet-of-Things-toepassingen. Samsung wil de markt gaan veroveren met drie verschillende modellen die oplopen qua prestaties.

Dat Samsung op termijn een grote speler wil worden in de markt voor Internet-of-Things (IoT) mag geen verrassing zijn. Nu heeft het bedrijf zijn eerste SoC’s aangekondigd die deze markt moeten gaan veroveren, het bedrijf werkt aan drie verschillende SoC’s, de Artik 1, Artik 5 en Artik 10. De belangrijkste verschillen in de drie SoC’s zijn de rekenkracht en het energieverbruik.

De Artik 1 is de minste krachtige en meest energiezuinige SoC, de Artik 1 is slechts 12×12 millimeter groot en beschikt over een dual-core processor, de twee rekenkernen werken allebei op een andere de snelheid, de snelste draait op 250 MHz en de andere op 80 MHz. Verder is er een Bluetooth-module en een bewegingssensor aanwezig in de chip. De Artik 1 is ook meteen de meest energiezuinige SoC en daarom geschikt voor allerlei kleine IoT-toepassingen.

Daarboven staat de Artik 5, deze SoC is al een heel stuk krachtiger en beschikt over een dual-core processor waarbij de kloksnelheid maximaal 1 GHz is. Verder is er 4GB aan opslagcapaciteit en 512MB aan werkgeheugen toegevoegd. Tot slot beschikt de chip over een 802.11n wifi-module en uiteraard over Bluetooth. De Artik 5 is volgens Samsung ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld wearables.

Tot slot is er de Artik 10, de meeste krachtigste SoC, deze beschikt over maar liefst 8 rekenkernen en het big.Little-ontwerp van vier tragere maar energiezuinige rekenkernen en vier krachtige en snelle rekenkernen. Deze chip is snel genoeg om Full HD video’s af te spelen en te encoderen en decoderen. Daarvoor is dan ook 2GB aan werkgeheugen16GB aan opslagcapaciteit toegevoegd. Wederom is er een wifi- en bluetooth-module aanwezig maar wordt ook het domotica-protocol Zigbee ondersteund.

Samsung zal zelf producten gaan ontwikkelen met de Artik-SoC’s, maar stelt het hele platform ook beschikbaar aan derden en concurrenten. Iedereen mag producten ontwikkelen met de Artik-SoC’s, Samsung zal dan ook de nodige software en ontwikkeltools beschikbaar gaan maken. Wat de prijzen gaan worden van de SoC’s is nog niet bekendgemaakt, maar bedrijven die interesse hebben kunnen zich melden bij Samsung.