1 min

Slecht nieuws voor het selecte gezelschap dat gebruik maakt van de geanimeerde thema’s in de Firefox-browser: Vanaf versie 18 zullen deze thema’s voorlopig niet meer beschikbaar zijn wegens de negatieve effecten op de prestaties van de internetbrowser.

Thema’s, voorheen bekend als Personas, vereisen grote afbeeldingsbestanden om grote verscheidenheid aan schermresoluties te kunnen ondersteunen. De headers, die 3000 bij 200 pixels groot zijn en de footers van 3000 bij 100 pixels zorgen voor een significant trager laadproces van de Firefox-browser.

Een oplossing voor dit probleem is om de afbeeldingen bij het starten van de browser te verkleinen naar de resolutie van het scherm. Hierdoor neemt de snelheid van het laden significant toe. Dit betekent wel dat geanimeerde thema’s, die nog veel meer van het systeem vragen dan de statische thema’s, verleden tijd zijn.

Het Firefox-team zoekt naar andere oplossingen waardoor het alsnog mogelijk wordt om de geanimeerde thema’s in de toekomst toch weer terug te kunnen brengen. Voor diegenen die niet kunnen leven zonder geanimeerde thema’s, de Personas Shuffler add-on biedt de oplossing, maar dan zal je wel moeten leven met een trage webbrowser. Ook kan je weigeren om de update naar versie 18 uit te voeren.