Microsoft heeft een patent aangevraagd onder de naam Inconspicuous mode for mobile devices of in het Nederlands: Een onopvallende mode voor mobiele apparaten. De bedoeling is om de lichtsterkte van een apparaat te verminderen en het aantal overbodige en in het oog springende notificaties te minimaliseren.

Op dit moment is het gissen waar Microsoft deze techniek het beste tot zijn recht denkt te laten komen. Er zijn altijd momenten waarop je zo min mogelijk aandacht op je wilt vestigen, denk bijvoorbeeld aan het versturen van berichten in een donkere bioscoopzaal. In het patent wordt ook beschreven dat de technologie rekening houdt met de omgeving wanneer de onopvallende mode is geactiveerd. Zo houdt de techniek rekening met hoe donker de ruimte is en kan de mode automatisch ingeschakeld worden wanneer een donkere omgeving gedetecteerd wordt.

Het is afwachten of Microsoft dit patent echt ooit zal omzetten in realiteit. Hoogstwaarschijnlijk is het patent ontwikkeld met Windows Phone in het achterhoofd, dus misschien dat in de toekomst een versie van het mobiele besturingssysteem over de technologie gaat beschikken.