Hoewel de eerste telefoons met Ubuntu pas in oktober zullen verschijnen, is het vanaf volgende week al mogelijk om een testversie van Ubuntu for Phones te downloaden.

Deze testversie werkt op de Galaxy Nexus en de Nexus 4. Canonical laat weten dat de Touch Developer Preview, zoals de testversie heet, enthousiastelingen en ontwikkelaars de kans geeft om bekend te worden met Ubuntu op de smartphone en de mogelijkheid biedt om applicaties ervoor te ontwikkelen en te testen.

Canonical zal op het Mobile World Congress dat gehouden wordt van 25 tot en met 28 februari in Barcelona voor diegenen die dat willen het besturingssysteem installeren.

Eerder deze week gaf Canonical al de ontwerprichtlijnen uit voor Ubuntu-apps. Deze richtlijnen bieden ontwikkelaars inzicht in de ontwerpvisie van Ubuntu, evenals patronen die gevolgd kunnen worden zodat apps consistent werken. Daarnaast onthulde het bedrijf een SDK voor ontwikkelaars die apps willen bouwen in native Qt/QML of HTML5.

Naast de twee grote mobiele besturingssystemen proberen veel andere bedrijven een aandeel op de smartphonemarkt te veroveren, waaronder Microsoft met Windows Phone, Blackberry met Blackberry 10 OS, Mozilla met Firefox OS en nu dus ook Canonical met Ubuntu for Phones.