2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Smartphones met het opensource besturingssysteem Ubuntu liggen vanaf begin oktober 2013 in de schappen, dat heeft Mark Shuttleworth gemeld. Schuttleworth is de oprichter en CEO van Canonical, de ontwikkelaar van Ubuntu. Applicatiemakers krijgen vrije toegang tot het besturingssysteem.

Eerder gaf Canonical al aan een mobiel OS te ontwikkelen. Shuttleworth zegt nu dat Ubuntu-smartphones uitgebracht worden op twee grote marken. Welke markten dat zouden worden is onduidelijk. Noord-Amerika is volgens de oprichter een essentiële markt voor het systeem, maar Shuttleworth maakt niet duidelijk of Ubuntu hier gelanceerd wordt. Of Ubuntu in Europa op de markt komt, zegt Shuttleworth eveneens niet. Wel zegt hij dat Ubuntu de aandacht heeft van verschillende hardwareproducenten, die de macht van Apple en Google op de smartphonemarkt graag zouden zien krimpen.

Een enkel apparaat op broekzakformaat waarmee alle data in verschillende systemen bereikbaar is. De op Linux gebaseerde Ubuntu smartphone sluit aan op alle andere apparaten binnen het OS en kan zelfs Windows-applicaties draaien via een daarvoor opgezette server. Daarmee onderscheidt Ubuntu zich van concurrenten Microsoft, Apple en Google. Op de mobiele besturingssystemen van deze partijen werken applicaties voor het ene platform niet op het andere.

Veel IT-afdelingen en -bedrijven maken nu al gebruik van Ubuntu op servers. Het systeem sluit aan op een scala aan apparaten, waaronder desktops en tablets, wat IT-specialisten de kans geeft apparaten beter te integreren en efficiënter te beheren. De Ubuntu-smartphones kunnen daar nog een extraatje aan toevoegen, met een dock kunnen de smartphones op grotere displays aangesloten worden en met behulp van een draadloze verbinding kunnen toetsenborden en andere randapparatuur aangesloten worden. Zo kan een volledige desktopervaring worden gecreëerd met behulp van een smartphone.

Toch gaat de geboorte van mobiele Ubuntu niet alleen over rozen. Het systeem zal nog flinke stappen moeten zetten voordat het de zakelijke markt penetreert. Een barière is het zakelijk gebruik van eigen apparaten, een trend die het bedrijfsleven snel oppakte. De populariteit van iOS en Android duwt organisaties verder weg van Ubuntu. Daarnaast kijken potentiële gebruikers vaak naar het aantal beschikbare applicaties, waarvan er in Ubuntu’s geval tot nu toe nog niet veel zijn.