2min

Tags in dit artikel

, ,

Nicholas Webber heeft het mainframe van de gevangenis waarin hij zijn straf uitzit gehackt, nadat de instelling hem toegelaten had tot een IT-cursus binnen de muren. Webber werd juist veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor het opzetten van een forum voor hackers.

Wie Webber toestond om de beginnerscursus bij te wonen is nog niet helemaal duidelijk, maar hij kwam hoe dan ook terecht achter een PC en kon de verleiding om een beetje lol te trappen niet weerstaan.

Het computersysteem van de gevangenis Isis in Zuid-Londen werd het slachtoffer van Webber’s pleziertje. Het voorval vond al in 2011 plaats en komt nu alsnog aan het licht doordat de cursist het college waar hij werkzaam was aanklaagt vanwege onterecht ontslag. Michael Fox, de desbetreffende leraar, zegt niet te hebben geweten dat Webber een hacker was, waardoor de hack hem niet kan worden aangerekend.

Het systeem waar Webber toegang toe kreeg was gesloten, wat persoonlijke informatie of bredere internettoegang buiten bereik stelde. Ook toegang tot systemen van andere gevangenissen zou onmogelijk zijn geweest. Ondanks het beperkte gevaar ontstond er grote paniek na de hack, waarna de leraar aangeklaagd werd. De rechter besloot echter dat Fox niets aangerekend kon worden omdat hij niets wist van Webber’s verleden.

Webber zit een gevangenisstraf uit van vijf jaar voor het in leven roepen van een site met de naam GhostMarket, voor mensen met een gezamenlijke interesse voor het maken van computervirussen, handel in gestolen identiteitsbewijzen en misbruik van gestolen creditcard gegevens. De website zou zo’n 15 miljoen dollar schade opgeleverd hebben. Webber is betrapt op het stelen van persoonlijke informatie om allerlei aankopen te doen, van iPods tot verblijven in luxe hotels.