1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nokia is bezig met de ontwikkeling van een laadsysteem dat er voor zorgt dat toekomstige smartphones een oneindige standby-stand kunnen hebben. De Finse fabrikant wil dit bereiken met behulp van het vergaren van energie in radiogolven.

Met deze radiogolven kan een smartphone niet volledig op worden geladen, maar er wordt in voldoende energie voorzien om een apparaat van een kleine lading te voorzien zodat deze in een stand met een laag energieverbruik kan blijven functioneren.

Nokia’s prototype is in staat om ongeveer 5 milliwatt te verkrijgen, maar de producent heeft zichzelf een eerste doel van 20 milliwatt gesteld. Dat is voldoende om een telefoon in standby-stand te houden. Uiteindelijk wil Nokia zelfs 50 milliwatt verkrijgen via radiogolven, waardoor een smartphone zelfs langzaam opgeladen kan worden.

Het systeem is vergelijkbaar met RFID-tags, welke bijvoorbeeld gebruikt worden als anti-diefstalsysteem. Wanneer de tags in de buurt van de poortjes van een winkel komen worden ze actief, wat het systeem activeert. In plaats van het gebruik van radiogolven op korte afstand, maakt Nokia’s systeem gebruik van radiogolven op lange afstand van 500 MHz tot 10 GHz.

De technologie is nog in ontwikkeling en het kan naar verwachting nog drie tot vijf jaar duren voordat deze in nieuwe smartphones te vinden zal zijn. Nokia’s technologie zal niet alleen voor de consument een doorbraak zijn, maar zal ongetwijfeld ook een positieve impact hebben op het milieu, wat zwaar lijdt onder de standby-stand van elektronica.