De eerste aflevering uit het derde seizoen van de televisieserie Game of Thrones heeft het downloadrecord van Torrent-bestanden verbroken. De aflevering werd afgelopen zondag uitgezonden en werd in 24 uur meer dan een miljoen keer gedownload, meldt TorrentFreak.

TorrentFreak heeft nog niet eerder zo’n activiteit rondom één bestand waargenomen. Naast het downloadrecord was er ook een record betreffende het aantal seeders, mensen die het bestand delen tijdens of na het downloaden. Het oude record stond op naam van de serie Heroes, waarbij een seizoenspremière door 145.000 mensen gedeeld werd, de nieuwe aflevering van Game of Thrones werd op het hoogtepunt door 163.000 seeders gedeeld.

De meeste downloaders van de aflevering kwamen uit de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Australië, met respectievelijk 12,9, 11,5 en 9,9 procent. Nederland is met 4,2 procent op de zesde plaats terug te vinden. De cijfers van TorrentFreak tonen aan dat de aflevering in Australië per inwoner het vaakst wordt gedownload als gekeken wordt naar landen, Londen huisvest de meeste downloaders als op steden wordt gefilterd, Amsterdam eindigt hier op de vijfde plaats.

HBO, dat Game of Thrones uitzendt en maakt, laat weten dat het grote aantal downloaders als een compliment moet worden gezien. De downloads zouden volgens HBO geen negatieve invloed hebben op de verkoop van fysieke uitgaven van de serie en horen bij het succes. In 2012 was Game of Thrones al verantwoordelijk voor de meeste downloads onder TV-series.

Dat Game of Thrones zo vaak wordt gedownload komt door meerdere factoren. Zo moeten fans buiten de Verenigde Staten wachten totdat de aflevering op TV wordt uitgezonden. In Nederland is de wachttijd overigens maar een dag. Echter is HBO een zender waarvoor bijbetaald moet worden, wat een tweede reden is voor het hoge aantal downloaders.