2min

Google heeft volgens cijfers van comScore in de Verenigde Staten het grootste marktaandeel met Android, maar moet voor de tweede maand op rij wel wat inleveren ten opzichte van de tweede partij. Apple’s iOS is het platform dat Google’s verlies opeist, het gaat om zo veel nieuwe gebruikers, dat Apple volgens de meest recente cijfers de grootste smartphonefabrikant is in de States.


Na Android en iOS wordt de top 5 volgemaakt met BlackBerry, Windows Phone en Symbian. De vijf platforms zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 51,7%, 38,9%, 5,4%, 3,2% en 0,5% van de markt. Terwijl Apple’s iOS 3,9 procent marktaandeel wint, leveren Android en BlackBerry 2,0 en 1,9 procent in, vergeleken met een kwartaal eerder. Symbian houdt vast aan de halve procent die het nog bedient, Microsoft weet met Windows Phone 0,2 procent te winnen. Google en Apple zijn samen goed voor 90,6 procent van het totaal en er is dus nog altijd sprake van een stevig duopolie, zonder grote veranderingen in zicht.

Wat betreft fabrikanten zijn het Apple en Samsung die winst mogen noteren wat betreft het aantal smartphones dat in de Verenigde Staten in gebruik is. Apple won 3,9 procent, Samsung noteerde een winst van 1,0 procent. Samen zijn de fabrikanten goed voor meer dan 60 procent van de verkopen. HTC, Motorola en LG staan ook in de top vijf, maar moesten allen een verlies noteren.


Samsung komt in april met de Galaxy S 4, het is te verwachten dat de volgende cijfers er daarom weer heel anders uit kunnen zien. Ook BlackBerry zou tegen die tijd wellicht een kleine winst kunnen noteren, nu de BlackBerry Z10 ook in de Verenigde Staten is uitgebracht.

comScore gebruikte voor deze cijfers de uitkomst van een onderzoek onder 30.000 respondenten uit de Verenigde Staten.