2min

Apple en Google, twee titanen in de technologiewereld, zijn de twee grootste spelers op de Amerikaanse smartphone-markt. Hoewel Android momenteel het grootste marktaandeel in handen heeft, volgt Apple’s iOS op de voet. Dit is helaas slecht nieuws voor Research In Motion (RIM) en Microsoft: beide bedrijven hebben de afgelopen jaren flinke klappen moeten incasseren.

Android heeft op dit moment 53 procent van de Amerikaanse smartphone-markt in handen. Apple volgt op enige afstand met een aandeel van 29 procent. De afstand tussen beide spelers lijkt op het eerste gezicht groot, maar schijn bedriegt. In een jaar tijd groeide het aandeel van Android met 28 procent. iOS deed het aanzienlijk beter met een groei van maar liefst 38 procent. Het is aannemelijk dat de eindstand aan het einde van dit jaar nog hoger zal uitvallen voor Apple: de verkoopcijfers van de nieuwe iPhone 4S zijn nog niet opgenomen in deze cijfers.

Goed nieuws dus voor Apple en Google. Helaas gaat het succes van deze partijen ten koste van RIM en Microsoft. Had de Canadese telecomfabrikant in 2006 nog een marktaandeel van 37 procent in handen, nu is dat geslonken naar 10 procent. De BlackBerry-maker verloor het afgelopen 59 procent van haar marktwaarde door het succes van iOS en Android. Zowel in het bedrijfsleven als bij particulieren verliest BlackBerry in rap tempo aan populariteit. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 (voorheen BBX) begin volgend jaar hoopt RIM het tij te kunnen keren.

Ook het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf Microsoft met tegenvallende resultaten. Evenals RIM had het technologiebedrijf in 2006 nog een marktaandeel van 37 procent met het mobiele besturingssysteem Windows Mobile. De afgelopen vijf jaar is dat aandeel afgenomen tot een schamele 5 procent. Maar Stephen Elop, de CEO van Microsoft, is optimistisch over de toekomst: samen met Nokia zal het bedrijf een come back maken in Amerika met het nieuwe besturingssysteem Windows Phone. "Het zal erop of eronder worden", aldus Elop.