1 min

Nog een jaartje en dan is een nieuwe mijlpaal voor Windows XP bereikt. Het eens zo populaire besturingssysteem wordt meer en meer naar de achtergrond geschoven en volgend jaar loopt daarom de ondersteuning af. Toch zitten nog bijna 3 miljoen Nederlanders aan computers met dat besturingssysteem.

Het Nederlandse onderdeel van Microsoft maakte deze cijfers bekend, omdat de ondersteuning over een jaar ten einde loopt. Momenteel wordt alleen Windows XP met Service Pack 3 nog ondersteund, oudere versies zijn sowieso al met pensioen gestuurd en krijgen dus geen veiligheidsupdates meer, zelfs niet in het geval van kritieke lekken.

De 2,7 miljoen Nederlanders die nog gebruik maken van Windows XP moeten dus binnen een jaar hun heil zoeken bij een ander besturingssysteem dat nog wel ondersteund wordt.

Microsoft heeft voornamelijk zorgen over de zakelijke markt. Volgens cijfers van de softwaregigant wordt 40 procent van die markt nog bediend door Windows XP. Om de bedrijven extra te stimuleren biedt Microsoft een korting van 15 procent op licenties voor een upgrade naar Windows 8.

De ondersteuning voor Windows XP loopt niet alleen vanuit Microsoft ten einde, maar ook andere partijen die diensten, software of handware voor het systeem leverden zullen ondersteuning voor het besturingssysteem de nek om draaien.