3min

Afgelopen maandag lekten de specificaties van de Galaxy Mega’s al uit, nu worden de smartphones officieel gepresenteerd door Samsung. De uitgelekte specificaties blijken voor een groot deel te kloppen, maar niet helemaal. Samsung kondigt zowel de 6,3 inch Galaxy Mega aan als de 5,8 inch Galaxy Mega, maar het bedrijf zal in Nederland alleen de 6,3 inch-versie op de markt brengen.

Speciaal voor mensen die zelfs een Galaxy Note nog te klein vinden, doet Samsung er nog een schepje bovenop. Het bedrijf introduceert een phablet die echt tussen de smartphones en tablets in komt te staan. Het bedrijf komt op de markt met twee Galaxy Mega-smartphones, van 5,8 en 6,3 inch. De 6,3 inch komt qua formaat meer in de buurt van een tablet, dan een smartphone.


De specificaties van de Galaxy Mega 6.3 zijn prima, maar zeker niet zo goed als de aangekondigde Galaxy S 4, die volgende maand verschijnt. Zoals inmiddels duidelijk is, heeft dit toestel een scherm van 6,3 inch, de schermresolutie is echter HD (768 x 1280) en dus niet Full HD (1080 x 1920) zoals bij de Galaxy S 4. De Galaxy Mega 6.3 beschikt over een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,7 GHz, het werkgeheugen bedraagt 1,5GB en de opslagcapaciteit is 8 of 16GB, welke nog uit te breiden is via micro SD met maximaal 64GB.

Uiteraard is ook dit een Android-smartphone, met Android 4.2 Jelly Bean voorgeïnstalleerd. Aan de achterzijde van het toestel is een camera te vinden van 8 megapixel, aan de voorzijde een camera van 1,9 megapixel. De afmetingen bedragen 167,6 x 88 x 8 millimeter en de smartphone weegt 199 gram. De accucapaciteit is 3.200 mAh. Uiteraard beschikt dit toestel ook over WiFi, Bluetooth en GPS maar ook is 4G/LTE-ondersteuning inbegrepen. Dit toestel verschijnt in juni op de Nederlandse markt, voor een adviesprijs van 599 euro. Wat prijs betreft is het toestel dus even duur als de Galaxy S 4.


Dan is er ook nog de Galaxy Mega 5.7, die wel voor internationale markten is aangekondigd, maar niet in Nederland zal verschijnen. Dit heeft Samsung desgevraagd tegenover Techzine bevestigd. De specificaties van dit toestel zijn ook een stuk minder dan die van de grote broer. Het scherm is uiteraard 5,7 inch groot, maar de schermresolutie is QHD (540×960). Dat resulteert in een pixel per inch-ratio van 193. Of dat hoog genoeg is voor zo’n groot scherm zullen de reviews uit moeten wijzen, het klinkt echter als een hele lage resolutie voor zo’n groot scherm. Het toestel wordt aangedreven door een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz, wel met wederom 1,5GB aan werkgeheugen. De opslagcapaciteit is 8GB, welke uitbreidbaar is via micro SD tot maximaal 64GB.

De Android-versie is identiek, versie 4.2 is voorgeïnstalleerd. Hetzelfde kan gezegd worden van de camera’s: 8 megapixel aan de achterzijde en 1,9 megapixel aan de voorzijde. Het formaat van het toestel is uiteraard iets kleiner met 162.6 x 82.4 x 9.0 millimeter, net als het gewicht van 182 gram en de accucapaciteit van 2.600 mAh. Qua connectiviteit heeft Samsung besloten om dit toestel niet met 4G/LTE-ondersteuning te leveren. Prijs en beschikbaarheid zijn nog onbekend.

De innovaties die met de Galaxy S 4 worden geïntroduceerd zoals AirView, Story Album, Drama Shot, Sound & Shot en Samsung Watch On zijn ook terug te vinden in de Mega-toestellen. Met AirView kan je door je vinger boven het scherm te houden een preview zien van een foto, video of e-mail. Story Album laat je makkelijk fotoalbums maken op je smartphone. Met Drama Shot kan je versnelde video opnemen. Sound & Shot laat je 9 seconde aan geluid opnemen en toevoegen aan een foto. Tot slot kan je met Samsung Watch On je smartphone als afstandsbediening gebruiken voor je televisie. Dit zijn uiteraard niet alle innovaties, het is een greep uit de belangrijkste functies.