Tijdens een evenement in London heeft Nokia een nieuwe Lumia-telefoon uit de doeken gedaan. Het gaat om de Nokia Lumia 925, wat op het eerste oog een verbeterde versie van de Lumia 920 lijkt. De behuizing is een stuk dunner geworden en de camera is eveneens op de schop gegaan. De telefoon wordt uitgebracht in een witte, grijze en zwarte versie.

Nadat de focus eerst kwam te liggen op de Lumia 928 die speciaal voor de Amerikaanse markt bedoeld was, verschuift de aandacht zoals verwacht naar Nokia de Lumia 925. De telefoon is natuurlijk voorzien van Windows Phone 8.

De zijkanten van de behuizing zijn van aluminium, de achterkant is van polycarbonaat. De telefoon is met 8,8 millimeter een stuk dunner dan de 10,7 millimeter van de Nokia Lumia 920 (review). Ook wat betreft het gewicht gaat de Lumia 925 erop vooruit, de telefoon weegt 139 gram, de Lumia 920 weegt 185 gram. In de behuizing is ook de antenne verwerkt. Nokia belooft daarmee een sublieme ontvangst van telecomnetwerken. Zoals je van een topmodel mag verwachten wordt ook 4G ondersteund.

Het werkgeheugen bedraagt 1GB, de opslagruimte 16GB. Er is geen micro SD-slot aanwezig, dus gebruikers kunnen de capaciteit niet verder uitbreiden. De Lumia 925 is voorzien van een dual-core Krait-processor draaiende op 1,5 GHz, de grafische kracht wordt geleverd door een Adreno 225-GPU.

Het scherm is van het type AMOLED, meet 4,5 inch en heeft een resolutie van 768 x 1.280 pixels. Als bescherming heeft Nokia gekozen voor een laag Gorilla Glass 2.


De PureView OIS-camera heeft een resolutie van 8,7 megapixel en is voorzien van een Carl Zeiss-lens. Dankzij Smart Camera van Nokia kan de gebruiker nieuwe dingen met de camera, zoals het maken van actiefoto’s, het samenvoegen van beelden of het al dan niet automatisch uitkiezen van de beste afbeelding uit een serie foto’s. Ook het uitkiezen van de beste gedeeltes van een foto is geen probleem dankzij deze software. Smart Camera komt middels een firmware-update ook naar andere Windows Phone 8-toestellen van Nokia.

Nokia heeft hoesjes ontwikkeld waarmee de telefoon draadloos opgeladen kan worden. Deze hoesjes zijn makkelijk op de telefoon te klikken en komen in de gebruikelijke kleuren van Lumia-toestellen.

De Nokia Lumia 925 is vanaf juni beschikbaar in Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje en China. Andere landen, waaronder Nederland, volgen in het derde kwartaal van dit jaar. De Lumia 925 heeft een adviesprijs van 469 euro, maar dat is exclusief extra toeslagen. Zie de galerij bij dit artikel voor afbeeldingen van de Nokia Lumia 925.

Lees meer