Het Europees Parlement gaat vanaf 2015 de roamingkosten voor mobiel bellen, sms’en en internetten afschaffen. Gebruikers hoeven dan niet langer extra kosten te betalen als zij gebruik maken van hun mobiele telefoon in het buitenland. Uiteraard geldt de afschaffing alleen binnen de EU, daarbuiten zullen de roamingkosten wel blijven bestaan.

Dat het Europees Parlement deze maatregel ging nemen is geen verassing, er was al meerdere malen sprake van en de mobiele operators hebben inmiddels al een voorschot genomen op de maatregel. Zo bieden de meeste operators sinds kort de mogelijkheid om een Europa abonnement af te sluiten. Deze abonnementen kosten een paar tientjes meer per maand maar je mag je bundels dan binnen de gehele EU gebruiken. Ideaal voor zakenlieden maar nog geen oplossing voor de consument, deze verblijft over het algemeen slechts enkele weken per jaar in het buitenland.

Volgens Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër voor het CDA, maken veel telecomoperators winsten van 400 procent op de roamingtarieven. Hij stelt: "Europa mag niet langer tolereren dat vakantiegangers en zakenlieden op deze manier worden uitgekleed."

De laten jaren heeft de EU al gestimuleerd dat operators meer Europees gingen denken door de maximale tarieven voor roaminggesprekken en data steeds te verlagen.