Apple heeft vandaag tijdens de WWDC-keynote de nieuwe versie van iOS aangekondigd. iOS 7 is ontwikkeld voor de iPhone, iPad en iPod touch en is wat betreft het uiterlijk flink op de schop gegaan.

Zoals verwacht heeft Apple het uiterlijk plat gemaakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat glanzende iconen tot het verleden horen. Het gebruik van doorzichtige lagen geeft de gebruiker alsnog een idee van diepte. De interface reageert op bewegingen van het apparaat vastgelegd met de gyroscoop, waardoor een 3D-interface wordt gecreëerd.

De kalender is in beide oriëntaties te gebruiken. Je scrolt makkelijk door de maanden en kan zelfs een jaaroverzicht opvragen. Door van links naar rechts te vegen kan in apps worden genavigeerd tussen schermen.


Een grote toevoeging waar ongetwijfeld veel gebruikers op gewacht zullen hebben, is dat er widgets beschikbaar zijn. Deze functie draagt de naam Control Center. Door vanuit een willekeurige app van beneden naar boven te vegen komen de widgets beschikbaar. Daarin kunnen zaken als WiFi en Bluetooth makkelijk aan en uit worden gezet.

De multitaskmogelijkheden van iOS zijn eveneens niet vergeten. Door een intelligent onderliggend systeem werken applicaties zichzelf automatisch bij. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een push-bericht wordt ontvangen.


Safari is niet langer gelimiteerd tot ‘slechts’ acht tabbladen. Hoeveel het er wel zijn is onduidelijk. In een overzicht van de tabbladen is een ongewild tabblad simpelweg af te sluiten door het weg te vegen.

Met AirDrop kunnen bestanden eenvoudig gedeeld worden tussen verschillende apparaten. Dat kan via internet en verschillende sociale netwerken. Deze functie is alleen beschikbaar voor de iPhone 5, iPad mini, iPad 4 en de iPod touch (vierde generatie).

De camera-applicatie krijgt te beschikking over live-effecten en door van horizontaal te vegen kan door verschillende modes worden gewisseld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan panoramabeelden en vierkante Instagram-achtige afbeeldingen. Het is in iOS 7 ook mogelijk om video’s te delen naar iCloud.


Siri heeft een nieuwe stem gekregen, men kan nu ook kiezen tussen een mannelijke en vrouwelijke stem. Vooralsnog opnieuw geen sprake van ondersteuning voor de Nederlandse taal. Natuurlijk krijgt Siri weer een aantal nieuwe mogelijkheden, zoals het instellen van de helderheid van het scherm en het in- en uitschakelen van WiFi en Bluetooth. Ook is Wikipedia en Twitter in de zoekdienst geïntegreerd.

De App Store zorgt ervoor dat applicaties voortaan direct naar de meest recente versie worden bijgewerkt.

Beschikbaarheid

iOs 7 komt in de herfst beschikbaar voor de iPhone 4 of hoger, de iPad 2 of hoger, de iPad mini en de vijfde generatie iPod touch. De bèta voor de iPhone komt vandaag beschikbaar, de ontwikkelaarsversie voor de iPad volgt later.

Zie voor meer beelden de galerij bij dit artikel.