De Creative Cloud-software van Adobe is door piraten geschikt gemaakt om illegaal te downloaden. Adobe heeft de software eigenlijk enkel bedoeld voor gebruik in combinatie met een maandelijks abonnement. Een grote update voor Creative Cloud werd afgelopen dinsdag beschikbaar gesteld.

Adobe kondigde eerder dit jaar aan dat de Creative Suite-software geen vervolg zal krijgen. Het Amerikaanse bedrijf gaat zich daarmee volledig richten op de cloud en abonnementsdiensten. Een van de achterliggende gedachten bij zo’n abonnementsvorm is in onze ogen om piraterij van de software de nek om te draaien. De Creative Suite-software -en met name Photoshop- is een geliefd doelwit van piraten. Vooralsnog leek de aanpak te werken, maar sinds kort zijn er mogelijkheden om Adobe’s abonnementsdienst te omzeilen.

Op torrentsites zijn inmiddels verschillende downloads te vinden die Creative Cloud 14 aanbieden. Het betreft hier een probeerversie van de software, gebundeld met een patch waarmee de registratie en online checks om zeep worden geholpen. Zonder de downloads zelf geprobeerd te hebben kunnen we afgaande op de reacties op de torrents wel met vrij grote zekerheid zeggen dat de inhoud van de torrents legitiem is.

De illegale versie van Creative Cloud komt zonder twijfel ook met nadelen. Zo zullen updates voor de software waarschijnlijk niet worden geïnstalleerd. Of de patch op de langere termijn nog steeds werkende software faciliteert is eveneens niet bij voorbaat een gegeven.