2min

Aanstaande woensdag staat weer een belangrijk punt op de agenda van Microsoft, het presenteren van Windows 8.1. Daarna kan het OS meteen gedownload worden via de Windows Store in Windows 8, maar naar verluidt ook als ISO-bestand.

Hoewel Microsoft vanaf woensdag de previewversie van Windows 8.1 gaat verspreiden en iedereen deze kan gaan testen, lijken er nog wel wat haken en ogen aan te zitten. Zo zal je een Windows 8-registratiesleutel nodig hebben om Windows 8.1 te testen.

Verder lijkt het erop dat Microsoft de testversie in een beperkt aantal talen gaat verspreiden, waardoor veel gebruikers de update niet in de Windows Store zullen gaan vinden. Wel is het dan mogelijk om via een ISO te upgraden naar de Engelstalige previewversie van Windows 8.1. Dit wordt duidelijk uit de vraag en antwoord-sectie rond Windows 8.1 die al is uitgelekt.

Het dual-booten van Windows 8 en Windows 8.1 zal mogelijk zijn, maar dan moet de dual-boot omgeving wel van te voren worden aangemaakt, omdat de ISO-bestanden van Windows 8.1 geen mogelijkheid zouden bieden om een andere partitie te selecteren.

Ook dienen gebruikers die gebruik maken van Windows Mediacenter deze opnieuw te installeren en activeren als de upgraden naar Windows 8.1. Windows Mediacenter wordt namelijk automatisch gedeactiveerd.

Het succes van Windows 8 is tot op heden matig, hoewel er al redelijk wat gebruikers zijn overgestapt, zijn er ook genoeg mensen die op zien tegen de nieuwe Modern-UI met alle tegeltjes en daarom blijven hangen op Windows 7. Als de cijfers van Windows 8 worden vergeleken met die van Windows 7 in dezelfde periode na de lancering dan was het succes van Windows 7 groter dan van Windows 8 nu.

Verwacht wordt dat de grootste groeispurt van Windows 8 het komende jaar gaat plaatsvinden. Veel gebruikers wachten van oudsher de eerste grote update af, zodat Microsoft de grootste fouten of verkeerde inschattingen heeft kunnen corrigeren. Ook worden bedrijven begin volgend jaar gedwongen om over te stappen doordat de ondersteuning van Windows XP komt te vervallen per 8 april. Alle bedrijven die nog op Windows XP draaien zullen dan snel moeten gaan overstappen, om de veiligheid van het bedrijfsnetwerk te kunnen waarborgen. Windows XP verscheen op 25 oktober 2001 in de winkel en is dan in totaal ruim 12 jaar door Microsoft ondersteund.