Microsoft kende een trage start met de lancering van het Windows Phone-besturingssysteem in 2010, maar inmiddels lijken de grootste moeilijkheden achter de rug. De softwaregigant bevestigt dat het denkt dat Windows Phone stevig op de derde plaats staat qua marktaandeel, achter Android en iOS, maar voor BlackBerry OS.

Microsoft voelt zich ook niet erg bedreigd door BlackBerry, dat hard werkt aan een terugkeer. Productmanager Larry Lieberman zegt: "ik denk dat zij bepaalde zaken die wij hebben gedaan niet na kunnen doen, zoals het feit dat we voor verschillende prijscategorieën een keuze bieden." Daarmee lijkt Lieberman een punt te hebben; BlackBerry heeft met BlackBerry 10 (review) vooralsnog voornamelijk de high-end markt bediend met de BlackBerry Z10 (review) en Q10.

Natuurlijk is de softwaregigant niet tevreden met de derde plaats op de markt voor smartphones. Windows Phone groeit echter sneller dan de andere besturingssystemen en daar put Microsoft hoop uit. De afstand ten opzichte van Android en iOS is echter nog altijd erg groot. Het zal vermoedelijk nog jaren duren voordat Microsoft bij de concurrentie in de buurt kan komen.