Canonical heeft eerder deze week aangekondigd dat Mir standaard de nieuwe displayserver wordt van Ubuntu 13.10.

Mir moet XServer vervangen en zal worden gebruikt om Unity 7 op de desktop en op smartphones en tablets aan te sturen. Wel vereist Mir het gebruik van opensourcedrivers, gezien de gesloten, officiële drivers van AMD en NVIDIA nog geen ondersteuning bieden voor de nieuwe displayserver.

Unity 7 zal nog gebruik maken van XMir, dat compatibiliteit biedt aan applicaties en desktopomgevingen die voor X zijn geschreven. Dit is nodig omdat Unity nog niet helemaal is herschreven in Qt/QML met ondersteuning voor Mir.

De switch naar Qt/QML is overigens nogal ironisch, gezien Canonical in 2012 de Qt/QML-versie van Unity, Unity 2D, liet vallen en zich helemaal wilde richten op de GTK/Compiz-versie van Unity. Nu wordt die 2D-versie dus weer terug in het leven geroepen.

Om de gestelde doelen van Ubuntu te halen, moet Canonical nu de switch maken naar Mir. Het is namelijk van plan om in Ubuntu 14.04 LTS alleen Mir mee te leveren, en geen andere displayservers meer, zodat tegen die tijd de software een stuk stabieler en completer is en dan ook goed werkt op de tv’s, tablets en smartphones waar Ubuntu ook moet gaan draaien.

Eerder was er nog het plan om Wayland te gebruiken, maar omdat Canonical zijn desktopomgeving op meerdere apparaten wil draaien, is het in maart dit jaar overgestapt op zijn eigen Mir-displayserver.