1 min

Google heeft de beleidspagina’s rond het verhuren van boeken ook beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Wat erop duidt dat Google binnenkort ook boeken wil gaan verhuren in Nederland vanuit de Google Play Store. Iets wat vooral op de Android-tablets mogelijk goed zal kunnen werken.

In andere landen is de Google Play Store al een stuk uitgebreider dan in Nederland. In Nederland kan je op dit moment alleen apps kopen, of indien ze gratis zijn ze gewoon downloaden en installeren. In het buitenland is het ook al mogelijk om films te huren via de Play Store of muziek te luisteren. Of deze diensten ook naar Nederland gaan komen is onduidelijk.

In elk geval is het beleid rond de boekverhuur nu online te vinden. Google wil de mogelijkheid bieden om boeken voor een bepaalde periode te verhuren, daarvoor hoeft dan ook maar een percentage van de verkoopprijs betaald te worden. Dit percentage is door de uitgevers van de boeken te bepalen. Ook zal het ongetwijfeld mogelijk worden om een boek definitief aan te schaffen.

Google ondersteunt de bekende ePub formaten, zowel versie 2 als 3, maar ook PDF-bestanden. Verder gebruikt Google de Adobe Content Server om DRM toe te passen op de boeken en misbruik tegen te gaan. Dit geldt voor zowel de Android, iOS als weblezer. Of Google zelf ook actief uitgevers aan het benaderen is, is nog onduidelijk.