Microsoft heeft bekendgemaakt dat er volgende week donderdag een kleine update voor Windows Phone 8 verschijnt. De update draagt de naam General Distribution Release 2 (GDR2) en lost problemen verschillende problemen op. Bijvoorbeeld met de metadata in Xbox Music. Ook wordt een FM-radio toegevoegd, net als een app die inzicht geeft in het dataverbruik van het toestel en tot slot de mogelijkheid om de standaard camera-applicatie aan te passen.

De communicatie van Microsoft rond updates voor Windows Phone 8 is af en toe een beetje verwarrend. Er zijn verschillende keren uitspraken gedaan over updates, maar wanneer de updates verschijnen bleef steeds onduidelijk. Microsoft zou tegen flink wat problemen zijn aangelopen waardoor de updates allemaal later verschijnen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Microsoft zou volgens bronnen nu in een shut up en ship-mode zitten. Wat zoveel betekent als niet lullen maar poetsen, zodat de updates de deur uit kunnen.

Microsoft brengt volgende week een kleine update uit die vooral wat problemen oplost en slechts enkele kleine functies toevoegt. Naast de herintroductie van de FM-radio, een app die inzicht geeft in dataverbruik en de optie om de standaard camera-app aan te passen, is de update vooral bedoeld om problemen op te lossen. Zo zal Xbox Music na de update over accuratere metadata beschikken, zijn er enkele HTML5-verbeteringen in Internet Explorer en zijn er verbeteringen inbegrepen voor Skype en Lync.

Al met al is dit slechts een kleine update, die 8 maanden na de lancering van Windows Phone 8 verschijnt. Er zit wel een grote update in de planning, de zogenaamde Windows Phone Blue-update. De Windows Blue-update voor de laptops en tablets is inmiddels al omgedoopt tot Windows 8.1, het zal dus waarschijnlijk ook gaan om Windows Phone 8.1, deze versie wordt echter pas begin 2014 verwacht.

Verwacht wordt dat de Windows Phone Blue-update zal voorzien in een notificatiecentrum, verbeterde multitaskingmogelijkheden en flink wat aanpassingen aan de meegeleverde apps. Microsoft zou naar verluidt momenteel overwegen om dit najaar een extra update uit te brengen waarbij een deel van de verbeteringen in de Blue-update vervroegd beschikbaar komen. Het zou daarbij gaan om de mogelijkheid om de rotatie van het scherm te vergrendelen en de ondersteuning van nieuwe hardware. Hierbij moet gedacht worden aan schermen van 5 en zelfs 6 inch en ook hogere resoluties zoals 1920 x 1080 pixels. Daarnaast zouden er verschillende nieuwe chipsets worden toegevoegd, zodat de hardwarekeuze voor Windows Phone-producenten wat breder wordt, waarmee ook quad-core processors hun intreden zullen doen.

Behalve de update die volgende week donderdag verschijnt is Microsoft niet erg duidelijk wat we kunnen verwachten. Het zou natuurlijk mooi zijn als Windows Phone 8.1 tegelijk met Windows 8.1 verschijnt, maar op basis van alle bronnen lijkt dat onhaalbaar te zijn geworden.