2min

Intel gaat dit jaar nog zijn settopbox voor televisie op de markt brengen. Intel zal van start kan in enkele markten, welke dit zijn is onduidelijk. Intel heeft verder bekendgemaakt dat het een controversiële functie heeft geschrapt, namelijk gezichtsherkenning. Op dit moment wordt de settopbox getest door 2500 werknemers van het bedrijf.

Intel werkt inmiddels al enkele jaren aan een settopbox voor de televisiemarkt. De televisiemarkt is een van de markten die nog steeds vrij traditioneel is. We zijn de afgelopen jaren weliswaar allemaal digitaal televisie gaan kijken maar de mogelijkheden binnen de televisiemarkt zijn nog enorm. Daarom willen grote spelers als Google, Apple, Samsung en ook Intel graag actief worden op de televisiemarkt en deze compleet hervormen en innoveren. De grote vraag is alleen wanneer dit gaat gebeuren.

Intel lijkt in elk geval dit jaar nog met een settopbox te komen die mogelijk het een en ander zal gaan veranderen. Een van de belangrijkste features van de Intel settopbox is dat het opnemen van programma’s niet lokaal zal gebeuren maar in de cloud. Intel stelt programma’s vervolgens drie dagen te willen bewaren voor de gebruikers, een termijn die op de lange termijn mogelijk zal worden opgerekt.

Andere belangrijke functies zijn spraakbesturing en gezichtsherkenning. Deze laatste is echter geschrapt omdat er kritiek was op het feit dat de camera daarvoor altijd aan moet staan en dit privacy en misbruik gevoelig is. Aangezien de functie in slechte lichtomstandigheden ook niet goed werkten heeft Intel besloten deze te schrappen. De spraakbesturing is wel gebleven en het wordt dus mogelijk de settopbox via spraak te besturen.

De televisiemarkt gaat in elk geval een nieuwe drukke markt worden. Google heeft als Google TV maar heeft recent ook de Chromecast gelanceerd. Microsoft komt later dit jaar met de Xbox One, welke naast een gameconsole ook een compleet mediacenter is met allerlei televisiemogelijkheden. Tot slot is Apple op de achtergrond ook druk bezig, Apple heeft al de Apple TV maar zou ook nog steeds aan een televisietoestel werken. Ook zal in september Netflix eindelijk van start gaan in Nederland, een dienst waarbij voor een vast bedrag per maand (8 euro) onbeperkt films en series kunnen worden gekeken.