Volgens The Wall Street Journal (WSJ) is het Taiwanese HTC bezig met de ontwikkeling van een eigen mobiel besturingssysteem dat speciaal voor de Chinese markt bedoeld is. Het is onduidelijk of HTC een totaal nieuw systeem zal ontwikkelen, of zich baseert op een opensource alternatief zoals Android. De software zou nog voor het eind van het jaar uit worden gebracht.

HTC’s eigen besturingssysteem moet volgens WSJ inhaken op Chinese diensten zoals bijvoorbeeld de zoekmachine Weibo. China wordt voor veel fabrikanten almaar belangrijker dankzij de opbloeiende economie. HTC’s marktaandeel steeg in de eerste helft van dit jaar van 2,6 naar 6 procent in een kwartaal tijd, wat een aanzienlijke toename is.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat HTC de moeite zal nemen om een eigen mobiele besturingssysteem geheel vanaf de grond af aan te ontwikkelen. Niet omdat het bedrijf hier niet toe in staat zou zijn, maar dat zou wel veel geld kosten terwijl het HTC financieel gezien al enige tijd niet voor de wind gaat.