Er is een patent verschenen waarin Apple beschrijft hoe het een iPhone om zou willen toveren in een universele afstandsbediening voor een ‘smarthome’.

Het patent is recentelijk gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau en erin zien we een afbeelding van een iPhone met daarin een voorbeeld van hoe de interface van de universele afstandsbediening eruit zou kunnen komen te zien. In die afbeelding is zichtbaar dat de app is ingedeeld in verschillende kamers met daarin alle apparaten die bediend kunnen worden. Zo is er de woonkamer waarin bijvoorbeeld de vuurhaard ingesteld zou kunnen worden via iPhone.

Daarnaast biedt de app ondersteuning voor bepaalde ‘scenes’ of decors. Deze kunnen worden opgeslagen en weer worden hersteld. Een voorbeeld van zo’n decor is bijvoorbeeld ‘horrorfilmavond’, waarbij dan de lampen, speakers en andere apparaten op een horrorthema worden ingesteld.

De app is helaas niet in staat intelligent instellingen voor te stellen voor bijvoorbeeld de lampen, stereo of televisie: de gebruiker moet elk decor zelf maken en alle multimedia-apparaten zelf instellen en opslaan in de app.

De apparaten communiceren met elkaar via WiFi, bluetooth of andere, draadloze protocollen.

Het patent heeft nummer 8.519.820 meegekregen en draagt de titel "Systemen en mogelijkheden voor het opslaan en herstellen van decors in een multimediasysteem". Het patent werd voor het eerst ingediend vijf jaar geleden door de ontwikkelaar die de eerste iTunes Remote iOS-app maakte, Alan Cannistraro.