1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het Amerikaanse patentbureau heeft Apple een patent toegekend dat meerdere domotica-toepassingen op mobiele apparaten beschrijft. Het patent beschrijft hoe op basis van verschillende factoren de positie van een gebruiker wordt bepaald, waarop bepaalde zaken in een huis in- of uitgeschakeld worden.

Het bepalen van de locatie van de gebruiker gebeurt bijvoorbeeld op basis van informatie vanuit de GPS-module, de WiFi-netwerken in de omgeving en de zendmast van het telefoonnetwerk waarmee een apparaat verbonden is. Op basis van de waargenomen locatie en een voorspelde toekomstige locatie kunnen automatisch andere apparaten worden aangestuurd. Voorbeelden hierbij zijn bijvoorbeeld de verlichting van het huis en de verwarming.

Het voordeel van Apple’s idee ten opzichte van huidige toepassingen is dat er vermoedelijk geen interactie vanuit de gebruiker benodigd is, zoals dat vandaag de dag bij veel toepassingen nog wel het geval is.

Of Apple werkelijk bezig is met de ontwikkeling van domotica-toepassingen voor mobiele apparaten zoals de iPad, iPhone en iPod touch is op dit moment niet bekend. Wel doken onlangs geruchten op dat Apple’s onaangekondigde smartwatch ook domotica-toepassingen zou krijgen.

Dit patent sluit daarop aan, maar talloze gepatenteerde ideeën van technologiebedrijven zijn nooit in consumentenproducten toegepast.