2min Devices

‘Apple introduceert platform voor geautomatiseerd huis’

De iPhone zal in de toekomst mogelijk centraal gaan staan in je huishouden. Apple introduceert volgens Financial Times op 2 juni een nieuw platform waarmee huishoudelijke apparaten van derde partijen kunnen communiceren met iDevices.

"Apple levert het platform voor domotica"

Het is niet voor het eerst dat wordt beweerd dat Apple zich op de markt voor huisautomatisering wil storten. Omdat Apple echter voornamelijk computers en smartphones maakt -dus geen magnetrons, lampen, koelkasten, enzovoorts- was het wel de vraag hoe de Amerikaanse fabrikant dit wilde aanpakken. Het lijkt er nu op dat er een softwareplatform zal worden geïntroduceerd waarvan derde partijen gebruik kunnen maken.

Met behulp van een verbinding met de iPhone kan een variëteit aan apparaten automatisch in- en uitschakelen, bijvoorbeeld als de gebruiker in de buurt komt of zich juist van apparaten weg beweegt. Men kan denken aan verlichting, beveiliging, verwarming en andere toepassingen. Overigens is het nu ook al mogelijk om verschillende huishoudelijke apparaten aan te sturen met de iPhone, maar dat moet via afzonderlijke apps. Apple is in de positie om dat te harmoniseren.

"Fabrikanten maken de huishoudelijke apparaten"

Apple wil fabrikanten van huishoudelijke producten de mogelijkheid geven om hun apparaten te laten verbinden met iDevices. De fabrikanten moeten daarvoor een certificatieproces doorlopen, gelijkend op het Made for iPhone-label dat bijvoorbeeld op koptelefoons en speakers kan worden geplakt.

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de iPhone zal fungeren in dit systeem en of bestaande ‘domme’ apparaten bijvoorbeeld ook aan dit systeem toegevoegd kunnen worden. Mogelijk wijst dit ook op de komst van NFC naar de iPhone, hoewel Apple ook het eigen iBeacon-systeem zou kunnen gebruiken.

Ook Google en Samsung begeven zich in de markt voor domotica. Google kocht begin dit jaar het bedrijf Nest, dat slimme thermostaten en rookmelders aanbiedt, Samsung biedt met de Smart Home-productlijn verschillende huishoudelijke apparaten die bestuurd kunnen worden met smartphones.

"Apple richt zich op privacy"

Apple zou zich ten opzichte van Google gesterkt voelen doordat veel mensen het gevoel hebben dat alle ontwikkelingen van de zoekgigant uiteindelijk gericht zijn op het tonen van meer en relevantere advertenties. Apple zou het privacy-aspect van dit systeem daarom juist veel aandacht willen geven tijdens de presentatie op 2 juni.

Bron:Financial Times