Windows XP is inmiddels al 12 jaar oud. Microsoft waarschuwt ervoor dat het bedrijf vanaf april het besturingssysteem niet meer ondersteunt en raadt gebruikers daarom aan om over te stappen op een nieuwere versie van Windows.

Dinsdag geeft Tim Rains, directeur van de beveiligingstak van Microsoft, een presentatie in Amsterdam. Tijdens de presentatie waarschuwt hij mensen over het gebruik van Windows XP na april 2014. Vanaf dan zal het besturingssysteem niet meer ondersteund worden. Dit zorgt ervoor dat lekken in de beveiliging niet meer worden opgelost. De lekken bieden hierdoor onbeperkt toegang tot het systeem voor kwaadwillenden.

Tim Rains geeft aan dat het 12 jaar oude besturingssysteem dermate oud is dat het patchen ervan geen zin meer heeft. Zelfs met regelmatige patches zal het systeem niet zo veilig zijn als nieuwere versies van Windows.

Het feit dat Windows XP vanaf april niet meer ondersteund zal worden zorgt niet alleen voor risico’s voor Windows XP-gebruikers. Doordat hackers onbeveiligde computers gebruiken om via het internet andere computers aan te vallen lopen alle computers met een internetverbinding risico, zo wordt uitgelegd.

Windows XP staat nog op 13,3 procent van de Nederlandse PC’s. Afgelopen april gebruikte 40 procent van de bedrijven in Nederland het besturingssysteem nog. Volgens Rains weten bedrijven over het algemeen dat Windows XP niet meer ondersteund zal worden vanaf april. Ze weten dus dat het tijd wordt om een nieuw besturingssysteem te regelen.

Uit cijfers van Microsoft blijkt ook dat het gebruik van Windows XP meer risico’s met zich meebrengt. In het tweede kwartaal van 2013 werd op 9,1 procent van de Nederlandse computers met Windows XP malware gevonden. Ter vergelijking, van de Windows 8-computers bleek slechts 1,6 procent van de computers besmet te zijn met malware. Deze gegevens zijn overigens afkomstig uit gegevens van de Malicious Software Removal Tool.