Door een nieuwe standaard op het gebied van kabelinternet kunnen internetproviders in de toekomst sneller internet gaan aanbieden. Theoretisch gezien kunnen snelheden tot 10Gb/s behaald worden.

CableLabs, een nonprofit-organisatie die zich bezig houdt met onderzoek en ontwikkeling voor de kabelindustrie, maakte vandaag de nieuwe standaard voor kabelinternet bekend; DOCSIS 3.1. Met de nieuwe standaard moet het voor internetproviders in de toekomst mogelijk zijn om sneller internet aan te bieden via de kabel.

Volgens CableLabs kunnen met de nieuwe kabels theoretisch gezien een snelheid behaald worden van 10Gb/s downstream en 1Gb/s upstream. Daarnaast biedt de kabel meer bandbreedte en is er ook aan energieverbruik gedacht.

Om de nieuwe standaard voor kabels te kunnen gebruiken zal er wel een ander type modem gebruikt moeten worden dan nu het geval is bij de providers. Nu de specificaties bekend zijn, kan het produceren van de nieuwe modems dan ook beginnen. Waarschijnlijk duurt het nog wel enkele jaren voordat providers besluiten over te stappen op de nieuwe standaard.

Wanneer de providers besluiten om toch over te stappen op de nieuwe kabels is het gelukkig mogelijk om in hetzelfde netwerk zowel oude als nieuwe modems te gebruiken. Hierdoor wordt de internetprovider niet verplicht om in één klap alle modems van klanten om te ruilen. Dit maakt het voor providers van kabelinternet makkelijker om te besluiten over te stappen.