In oktober gingen voor het eerst op grote schaal geruchten dat de accu van bepaalde smartphones van Samsung een probleem hebben. Ze zwellen na verloop van tijd op en veranderen daarbij ook van vorm. Het ging destijds voornamelijk om de Europese variant van de Samsung Galaxy S4, maar het probleem lijkt bij meer modellen voor te komen.

Later bleek namelijk dat het probleem zich ook al voordeed bij de Samsung Galaxy S III en nu heeft KBS1, één van de grotere TV-zenders in Zuid-Korea, onthuld dat het probleem ook bij de originele Samsung Galaxy Note plaatsvindt, welke eind 2011 in de verkoop ging.

Het probleem dat de zwellende batterijen met zich meebrengen is dat ze in sommige gevallen niet meer in het bijbehorende toestel passen. Gebruikers moeten zodoende wel een vervangend exemplaar regelen om hun smartphone nog te kunnen gebruiken.

In het geval van de Samsung Galaxy S4 kan een vervangende batterij aangevraagd worden omdat de telefoon dit jaar uitgebracht is en de garantie dus nog loopt. Op accu’s zit normaliter overigens slechts een halfjaar garantie. De Galaxy S III en Note zijn voor de meeste consumenten over hun garantieperiode heen en een gratis vervanging lijkt daarom niet waarschijnlijk.

Samsung geeft aan dat dit fenomeen zich begint voor te doen "als accu’s tegen het einde van hun levensspane komen". De vraag hierbij is waarom het zover bekend alleen voorkomt bij accu’s die Samsung gebruikt, terwijl concurrenten natuurlijk ook accu’s in hun mobiele apparatuur plaatsen.

Update (22-11):
Samsung heeft bekendgemaakt dat de garantietermijn van de Galaxy Note wordt verlengd, zodat een groot deel van de accu’s vervangen kan worden.