Tijdens een vraag en antwoord-sessie op de UBS Global Technology Summit heeft Julie Larson-Green laten weten dat Microsoft in de toekomst geen drie Windows-versies meer zal voeren. Larson-Green is vice president van de Microsoft-divisie apparaten en studio’s, ze liet verder weten dat Microsoft pas net begonnen is met de eigen hardware en dat we het komende jaar nog veel kunnen verwachten.

Microsoft heeft met de reorganisatie eerder dit jaar duidelijk de focus en strategie verlegd, ook het stoppen van Ballmer, die ruimte maakt voor een nieuwe CEO past in dat plaatje. Waar Microsoft echter precies naartoe werkt is nog niet helemaal duidelijk. Eerder leek het er al op dat Microsoft steeds mobieler wil worden met zijn producten, iets wat Julie Larson-Green opnieuw lijkt te bevestigen.

"We hebben het Windows Phone-besturingssysteem, we hebben Windows RT en we hebben de volledige Windows-versie. We blijven er niet drie hebben. Wij denken dat er een wereld is waarbij er een nog mobieler besturingssysteem is dat niet het risico kent van accuduur en beveiliging. Maar het gaat ook ten kosten van de flexibiliteit. Wij geloven in die visie en directie en gaan dan ook die richting op."

Met flexibiliteit lijkt ze vooral te doelen op een mogelijkheid om Windows meer gesloten te maken, net zoals bijvoorbeeld iOS van Apple. Microsoft heeft dit al deels gedaan met Windows RT, maar dat is nog geen bijster groot succes. Of Microsoft ook van plan is de desktop te schrappen in de normale Windows-versie blijft tot op heden de grote vraag.

Microsoft heeft op de achtergrond al de eerste stappen gezet door de accounts van ontwikkelaars voor de Windows Store en Windows Phone Store samen te voegen. Dit is iets wat waarschijnlijk zal leiden tot één platform waarmee apps kunnen worden gepubliceerd voor zowel Windows Phone als Windows 8. Zover is het echter nog niet.

Microsoft lijkt op basis van de uitspraken van Larson-Green een duidelijke toekomstvisie te hebben, ook al is niet helemaal duidelijk hoe die eruit ziet. Het bedrijf lijkt in elk geval op de goede weg te zitten, het Windows Phone-besturingssysteem begint in sommige landen zeer succesvol te worden. Zo heeft Microsoft in Italië inmiddels 20 procent marktaandeel te pakken, groter dan Apple’s iOS.