1 min

Tags in dit artikel

,

Veel ziekenhuisinfecties blijken veroorzaakt te worden door de mobiele telefoons van artsen. Daarom wordt nu opgeroepen om zo snel mogelijk een richtlijn op te stellen waarbij het gebruik van telefoons aan banden wordt gelegd. Dit geldt bijvoorbeeld al wel voor sieraden.

Onderzoekers van VUmc hebben naar aanleiding van een analyse van verschillende studies geconcludeerd dat de mobiele telefoon of smartphone van artsen vaak een bron van ziekteverwekkers kunnen zijn. Zo werden in verschillende studies resistente bacteriën zoals MRCNS en MRSA op telefoons gedetecteerd.

Ongeveer 80 procent van de artsen beschikt over een smartphone, waarmee ze snel informatie kunnen opvragen. Ondanks die snelle informatievoorziening zit er dus ook een keerzijde aan het gebruik van smartphones door artsen.

De randen van de toestellen blijken de meeste bacteriën te bevatten als ze in een petrischaaltje worden gedept voor een kweekje. Bij meer dan de helft van de onderzochte telefoons bleken ziekenhuisbacteriën aanwezig te zijn.

Sommige deelnemers aan het onderzoek hebben aangegeven dat ze hun smartphone wel eens schoonmaakten, maar het meerendeel deed dit juist nooit. Daarom wordt door de onderzoekers opgeroepen om hier verandering in te brengen en om richtlijnen op te stellen, zoals ook bij sieraden het geval is.