Een gsm van het werk, dan zal het waarschijnlijk geen smartphone zijn. Werkgevers vrezen namelijk de virussen die ze kunnen bevatten waardoor men vaak iets oudere modellen aan de werknemers geeft.

Werknemers stimuleren om de productiviteit te verhogen is nog steeds een belangrijke factor in een onderneming. Vaak wordt dit bereikt door extra´s aan te bieden zoals gsm´s en het betalen van de belkosten hiervan. Een onderzoek, gevoerd door de Economist Intelligence Unit wees uit dat werkgevers smartphones aan de kant leggen omwille van de veiligheid.

Uit het onderzoek, gevoerd onder 240 grote bedrijven bleek dat 82% van de bedrijven denkt dat mobiele netwerken veel onveiliger zijn dan de vaste. Een vierde van de bedrijven heeft onderzocht welke gevaren de smartphones met zich mee kunnen brengen. Ongeveer 60% van de bedrijven maakt de overstap naar smartphones niet omwille van de beveiliging van het bedrijfsnetwerk.

Smartphones zijn momenteel een klein doelwit voor virussen. Het onderzoeksbureau verwacht wel dat de markt voor mobiele beveiligingssoftware tot 1 miljard dollar zal toenemen in 2008. Dit omdat er steeds meer smartphones zullen verkocht worden, en op deze smartphones zijn bijna dezelde mogelijkheden als op een normale pc.