Een nieuwe patentaanvraag van Apple toont mogelijk de toekomst van de Kaarten-applicatie voor iOS. De aanvraag beschrijft hoe de applicatie uit verschillende lagen bestaat, welke de gebruikservaring persoonlijker en eenvoudiger moeten maken.

In bestaande kaarten-applicaties hebben gebruikers al wel verschillende lagen beschikbaar, bijvoorbeeld voor het verkeer. Apple gaat in de aanvraag echter veel verder dan dat, door bijvoorbeeld gegevens over het naderende weer, een route, een stad of specifieke winkels te tonen. De gebruiker zou eenvoudig tussen de lagen moeten kunnen wisselen. Door met twee vingers op het scherm te drukken kan direct een route worden aangemaakt.


In een voorbeeld wordt beschreven hoe gebruikers met een druk op een weg een laag met informatie over die weg kunnen opvragen. Als je bijvoorbeeld honger hebt, kan je alleen restaurants laten weergeven, in plaats van alle bedrijven. Hetzelfde geldt voor wanneer je moet tanken, nieuwe kleren nodig hebt, of toeristische informatie wilt hebben, om meer voorbeelden te geven.

Er zijn ook lagen die alleen snelwegen tonen, handig voor wanneer je een lange reis aan het maken bent. Door op een vliegveld te drukken kan je een overzicht met vluchten opvragen, een tik op een restaurant toont het menu. Gebruikers zouden ook zelf lagen kunnen aanmaken, waarbij ze zelf aangeven welke informatie ze zouden willen zien.

Omdat het om een patentaanvraag gaat, is het niet zeker dat Apple deze technieken ook werkelijk zal implementeren.