2min

Het heeft even geduurd maar ook voor Windows Phone is nu een jailbreak beschikbaar. Voor Android en iOS zijn al jaren jailbreaks beschikbaar, waarmee het mogelijk wordt om de beveiliging van het toestel te omzeilen. nu is Windows Phone 8 dan ook aan de beurt. Een groep Chinese ontwikkelaars heeft de jailbreak getoond in een video. Om piraterij tegen te gaan is de jailbreak nog niet publiekelijk beschikbaar gemaakt.

Vorige week werd bekend dat er een manier was gevonden om Apple’s iOS 7 te jailbreaken. Ook voor Android-toestellen is het mogelijk via CyanogenMod om een custom-ROM te installeren. Tot nu toe was er nog geen jailbreak verschenen voor Microsoft’s mobiele besturingssysteem Windows Phone 8.

Door een jailbreak wordt de beveiliging die de fabrikant op een toestel heeft geplaatst gekraakt. Door het ontwijken van deze standaardbeveiliging kunnen er instellingen worden gewijzigd die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Een Chinese ontwikkelaars onder de naam Poandsoul heeft te kennen gegeven dat deze de beveiliging van de Nokia Lumia 920 (review), draaiende op Windows Phone 8, heeft weten te kraken.

Om mogelijke piraterij van applicaties te voorkomen is de jailbreak nog niet online geplaatst. Wel toont de verspreide video een Lumia 920 met daarop drie rijen tegels, in plaats van de gebruikelijke twee rijen. Aangekondigd is dat er later meerdere jailbreaks beschikbaar zullen worden gemaakt voor andere Windows Phone 8-toestellen.

Zolang de jailbreak niet openbaar wordt gemaakt is het moeilijk te zeggen hoe goed deze jailbreak is. Sommige jailbreaks zijn vrij makkelijk tegen te gaan door de fabrikant, in dit geval Microsoft, middels een patch. Voor de iPhone zijn er in het verleden echter jailbreaks verschenen die Apple niet tegen kon gaan, deze kon Apple dan pas dichten als het een nieuw toestel op de markt bracht.