1 min

Apple heeft geen plannen om de besturingssystemen iOS en OS X op termijn samen te voegen. Hoge bonzen van het bedrijf geven aan dat een dergelijke onderneming tijdverspilling zou zijn.

"We verspillen geen tijd door te denken ‘Het zou één interface moeten hebben, hoe laten we deze besturingssystemen samensmelten?’ Wat een tijdverspilling zou dat zijn," geeft Apple’s marketingbaas Phil Schiller aan tegenover MacWorld.

Zonder Microsoft expliciet te noemen kan de uitspraak wel gezien worden als een kleine sneer naar de concurrent, die met Windows 8 (review) een besturingssysteem aanbiedt dat gebruikt kan worden op computers en tablets. Windows Phone heeft daarnaast een interface die weinig afwijkt van de Modern UI van Windows 8.

"De interfaces zijn bij de besturingssystemen hetzelfde in de gevallen dat dat logisch is, maar ze verschillen onderling bij zaken die essentieel zijn voor hun afzonderlijke bestaan," spreekt Craig Federighi, de vice-president van de afdeling Software Engineering.

De uitspraken stroken met de ontwikkeling van iOS en OS X in de afgelopen jaren. iOS begon als een losstaand besturingssysteem met invloeden vanuit OS X. OS X nam in de laatste versies gedeeltes over van iOS. Maar de toevoegingen zijn geen klakkeloze kopieën van hun evenknie uit iOS, ze zijn ontworpen met het toetsenbord en muis in het achterhoofd.