1 min

In de Verenigde Staten zijn vergevorderde plannen om autofabrikanten te verplichten om nieuwe auto’s met elkaar te laten communiceren. Het idee hierachter is dat op basis van deze communicatie eventueel wordt besloten om automatisch in te grijpen om botsingen te voorkomen en dus de algemene veiligheid van bestuurders te vergroten.

Het kan nog enige jaren duren voordat dit plan werkelijkheid wordt, maar minister Anthony Foxx wil wel dat dit gebeurt voordat President Obama in 2017 aftreedt. Daarna zal het nog zo’n 15 jaar duren voordat het meerendeel van de voertuigen is voorzien van de juiste apparatuur. Die apparatuur zal 100 tot 200 dollar moeten kosten en wordt naar verwachting ruimschoots gecompenseerd door lagere verzekeringen.

Door middel van onderlinge communicatie kunnen voertuigen zaken zoals bestemming, huidige locatie en snelheid naar andere verkeersdeelnemers communiceren en van anderen ontvangen. Wanneer een botsing dreigt plaats te vinden wordt de bestuurder gewaarschuwd en kan besloten worden om bepaalde systemen automatisch in te laten grijpen.

Op termijn zal het ontwerp van de auto veranderen doordat deze meer wordt ontwikkeld voor het voorkomen van botsingen in plaats van het doorstaan ervan. Fabrikanten reageren positief, maar zien ook nog onregelmatigheden die eerst weggewerkt moeten worden.