1 min

Zojuist heeft er een debat plaatsgevonden in de Tweede Kamer over privacy, het ging onder meer over de privacy van klanten in winkels. Recent werd bekend dat winkels hun klanten volgen via het Wifi-signaal van hun smartphone. Ministers Kamp en Teeven reageerde daarop door te stellen dat als klanten dit niet willen ze ook hun telefoon kunnen uitschakelen.

Vorige maand werd bekend dat verschillende elektronicawinkels onder de BAS-groep gebruik maken van Wifi-tracking om hun klanten te volgen in winkels maar ook daarbuiten. Met dit systeem kunnen winkeliers zien hoeveel klanten hun winkel passeren, hoeveel er daadwerkelijk binnenkomen en hoe vaak klanten terugkomen. Het systeem vangt het unieke mac-adres af dat per telefoon verschillend is.

Volgens Minister Teeven van Veiligheid en Justitie kunnen klanten die niet gevolgd willen worden het beste hun telefoon uitschakelen, technisch gezien werkt het uitschakelen van WiFi en Bluetooth ook. "Burgers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid", aldus Teeven.

Het feit dat mensen die langs een winkel lopen ook worden gevolgd is een ander verhaal, aldus Teeven. "Ik kan me voorstellen dat je er dan niet om vraagt". Minister Kamp heeft aangegeven te aan onderzoeken hoe daarmee moet worden omgegaan. In elk geval moeten burgers worden gewaarschuwd bij het betreden van de winkel dat er een Wifi-track systeem wordt gebruikt. Iets waar de BAS-groep na het bekend worden van de meetmethode aan heeft voldaan door stickers te plakken op de deuren. Onder de BAS-groep vallen onder meer de Dixons, iCentre, Vobis en MyCom.