2min

Microsoft heeft een waarschuwing de deur uit gedaan waarin het erop wijst dat de standaard ondersteuning van een aantal producten in januari afloopt. Onder de producten valt Windows 7 maar ook Windows Server 2008 en Office 2010 SP1.

Eerder dit jaar liep in april de uitgebreide ondersteuning voor Windows XP af. Voor dat product worden geen beveiligingsupdates meer uitgegeven. Microsoft stuurt nu een waarschuwing uit dat de standaardondersteuning voor alle Windows 7 versies, Windows Server 2008 versies, Windows Storage Server 2008, Exchange Server 2010, Visual Studio 2012 en Office 2010 SP1 af loopt op 13 januari 2015. Na die datum worden geen nieuwe functionaliteiten of updates meer toegevoegd, er worden vanaf die datum alleen nog gratis beveiligingsupdates verspreid. De uitgebreide ondersteuning voor deze producten loopt vervolgens af op 14 januari 2020. Daarna verschijnen er geen updates meer voor deze producten, net zoals voor Windows XP eerder dit jaar gebeurde.

Hoewel het dus nog 5,5 jaar duurt voordat de stekker echt uit Windows 7 wordt getrokken is het verstandig dat Microsoft hier nu al voor waarschuwt. Veel bedrijven kiezen er nu voor om afscheid te nemen van Windows XP en over te stappen op Windows 7. Dat is dus voor een periode van maximaal 5,5 jaar, daarna zullen ze opnieuw moeten overstappen op een nieuwe versie van Windows. De uitgebreide ondersteuning van Windows 8 loopt nog tot 10 januari 2023.

Het inmiddels vrijwel niet meer gebruikte Windows Vista wordt momenteel nog steeds ondersteund, dit product loopt op 11 april 2017 ten einde. Het marktaandeel van Windows Vista is echter zeer klein en er worden eigenlijk geen problemen verwacht. Eerder vandaag verscheen er een artikel dat de eerste versie van Windows 9 mogelijk nog dit jaar zal verschijnen.