Er komen weer verschillende nieuwe Firefox OS-apparaten aan, zowel Alcatel, Huawei, LG als ZTE hebben nieuwe producten op de MWC met Firefox OS. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem is een heel stuk volwassener geworden, maar echt een gevaar voor Android en iOS is het nog niet.

Mozilla heeft zijn pijlen gericht op nieuw commercieel succes, omdat het bedrijf te afhankelijk is geworden van Google. De zoekgigant betaalt Mozilla elk jaar veel geld voor het doorsturen van bezoekers naar Google Search. Mozilla wil echter minder afhankelijk worden en zoekt naar nieuwe wegen om inkomsten te genereren. Een onderdeel daarvan is Firefox OS. Als dat mobiele besturingssysteem een succes wordt, zal de bijbehorende applicatiewinkel voor de nodige inkomsten zorgen.

Vorig jaar verschenen er allerlei Firefox OS-toestellen met kleine schermen, die in veel gevallen traag, slecht of niet goed reageerden. Nu heeft Mozilla stappen gemaakt en is het besturingssysteem een stuk volwassener geworden. Zowel de hardware- als de software-ondersteuning is er flink op vooruit gegaan, het besturingssysteem is een stuk completer.

Alcatel heeft maar liefst drie smartphones en één 7 inch-tablet met Firefox OS aangekondigd. ZTE heeft de Open C- en Open II-telefoons aangekondigd.

De nieuwe versie van Firefox OS is echt een verademing, in tegenstelling tot de oude versie. Het besturingssysteem werkt veel soepeler en sneller. Ook kunnen de telefoons nu goed worden gebruikt en zijn websites fatsoenlijk te lezen, mede doordat de schermen wat groter zijn geworden. ZTE in het bijzonder heeft een smartphone gemaakt met een groter en beter scherm. Mozilla werkt verder samen met EverythingMe om het zoeken op de smartphone en het internet goed te laten verlopen en de ervaring te bieden die gebruikers wensen.

Hoewel Mozilla grote stappen heeft gemaakt met Firefox OS, moet het bedrijf zijn succes vooral zoeken in opkomende markten in de continenten Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De high-end en meeste midrange-toestellen met Android zijn nog steeds vele malen beter dan apparaten met Firefox OS, maar Mozilla timmert aan de weg, dat staat vast.

Mozilla heeft het afgelopen jaar vijftien markten weten te bedienen, via vier globale telecomproviders. Daar komen de komende maanden nog eens 12 landen bij. Helaas behoren Nederland en België nog niet tot de markten waar Mozilla zaken doet. Later dit jaar zullen er wel toestellen met Firefox OS in Duitsland beschikbaar komen.