Opnieuw is een avontuur voor een nieuw mobiel besturingssysteem gestrand. Mozilla heeft bekendgemaakt dat het stopt met de ontwikkeling van Firefox OS voor smartphones, ook wordt de verkoop van smartphones met Firefox OS gestaakt. Het avontuur is ten einde, Mozilla kon niet opboksen tegen Android en iOS.

Het enige wat we kunnen doen is credits geven aan Mozilla dat ze toch geprobeerd hebben met een eigen mobiel besturingssysteem te komen. Dat het niet is gelukt is geen hele grote verrassing, opboksen tegen Android en iOS is enorm moeilijk en Mozilla is niet de eerste partij die daar last van heeft. De officiële reden is volgens Mozilla dat ze niet de gewenste gebruikservaring konden bieden.

De bedoeling was dat Firefox OS het alternatief zou worden voor budget smartphones en zo werd het dan ook gepresenteerd in 2013. Verschillende fabrikanten steunde het initiatief en gingen toestellen met Firefox OS verkopen, maar echt een succes werd het niet. Voornamelijk omdat er ook steeds goedkopere Android-toestellen op de markt verschenen en ook Microsoft met Windows Phone probeerde snel marktaandeel op te bouwen in het budgetsegment.

Nu kiest Mozilla ervoor om de stekker eruit te trekken, in welke vorm het besturingssysteem blijft bestaan is nog niet duidelijk. Panasonic introduceerde eerder een televisie die gebruik maakt van Firefox OS en Mozilla wilde zelf nog een Chromecast-concurrent uitbrengen, genaamd Matchstick, maar dat product werd uiteindelijk geannuleerd. Hoewel Mozilla de stekker nog niet helemaal trekt uit het besturingssysteem lijkt het wel ten dode opgeschreven. Wellicht dat Mozilla het besturingssysteem gaat inzetten voor wearables of internet of things.