In Barcelona heeft Samsung vanavond tijdens het Mobile World Congress het nieuwe vlaggenschip aangekondigd. De Samsung Galaxy S5 behoudt grotendeels het inmiddels iconische uiterlijk, maar is wel waterdicht gemaakt. Samsung richtte zich met de Galaxu S5 op ontwerp, de camera, connectiviteit, gezondheid en lifestyle.

Groter scherm

Hoewel er in de aanloop naar de lancering van de Galaxy S5 vaak is beweerd dat Samsung de schermresolutie omhoog zou tillen, is dat niet het geval geweest. De smartphone heeft opnieuw een Super AMOLED Full HD-scherm, dat met 5,1 inch wel een tikje groter is geworden. Ook van een flexibel of gebogen scherm is geen sprake, net als een irisscanner. Al deze zaken kwamen allen regelmatig naar voren in geruchten.

Energiezuinige mode

De ingewanden van de Galaxy S5 bestaan onder andere uit quad-core processor die tikt op 2,5 GHz. Samsung belooft een 20 procent langere accuduur ten opzichte van de Galaxy S4. Dat wordt onder andere bereikt met behulp van een mode waarin de smartphone zeer zuinig omspringt met de accu, deze heeft een capaciteit van 2.800 mAh.

Verder is er 2GB werkgeheugen, 16 of 32GB opslagcapaciteit, een micro SD-slot, plus ondersteuning voor 802.11ac- en 4G-netwerken. De opslagcapaciteit is momenteel onduidelijk. De 16 megapixel-camera schiet video’s desgewenst in een 4K-resolutie, wel gebeurt dat dan met 30 beelden per seconde. De camera kan ook beter omspringen met verschillende soorten belichting in één foto en stelt dankzij nieuwe technieken scherp in in 0,3 seconde.

Vingerafdruk scannen met Home-knop

In de waterdichte behuizing is voorop nog altijd een fysieke knop te vinden, Samsung heeft deze voorzien van een vingerafdrukscanner. Daarmee volgt het Zuid-Koreaanse bedrijf het voorbeeld van Apple en HTC, die al eerder zo’n beveiliging introduceerden. Bij de Galaxy S5 is het de bedoeling dat er over de sensor wordt geveegd. De scanner kan ook worden gebruikt voor mobiele betalingen.

Wat software betreft draait Android 4.4 KitKat op het toestel. Samsung heeft het uiterlijk van TouchWiz op de schop genomen, het geheel oogt nu wat simpeler en rustiger. De S Health-app heeft een update ondergaan en biedt nu onder andere ondersteuning voor een sensor die het hartritme vaststelt. Deze sensor zit naast flitser van de camera.

Voor degenen met kinderen is het ook mogelijk om een speciale Kids Mode toe te voegen. Daarmee kunnen ouders aangeven welke applicaties door de kinderen geopend kunnen worden.

De Galaxy S5 wordt op 11 april op de markt gebracht, een adviesprijs maakte Samsung nog niet bekend. De telefoon komt beschikbaar in de kleuren blauw, goud, zwart en wit.