2min

Introductie

Veel geruchten zijn voorafgegaan aan de Samsung Galaxy S5. Inmiddels kan je ook wel stellen dat de aankondiging van die smartphone net zo’n torenhoge verwachtingen schept als bij elke nieuwe iPhone het geval is. Dat heeft Samsung natuurlijk goed voor elkaar, maar het is moeilijk om die verwachtingen ook in te lossen. Van tevoren worden immers de meest wilde dingen beweerd en het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Dat gebeurt natuurlijk definitief bij de presentatie van zo’n nieuw toestel, maar dat kan bij sommigen hard aankomen.

Zo bleef een metalen behuizing opnieuw achterwege, maar wel is de Galaxy S5 het eerste vlaggenschip van Samsung dat waterdicht is. Ook heeft de smartphone een vingerafdruklezer en nog unieker: een hartslagmeter. Onder de motorkap verandert er ook het nodige, vooraf lijkt het al een gegeven dat de Galaxy S5 aanzienlijk meer rekenkracht heeft dan zijn voorganger.


Maar Samsung is niet de enige met een nieuw vlaggenschip. Zo introduceerde HTC zijn One M8 (review) onlangs al en zitten we nog te wachten op de Sony Xperia Z2. De smartphones van deze concurrenten excelleren op hun eigen gebieden maar zijn qua hardware ook grotendeels gelijk. Het is dus ook maar de vraag of er überhaupt een bovenliggende partij is als we kijken naar het aanbod. Qua verkoopaantallen lijkt het met de marketingmachine van Samsung wel goed te zitten voor de Galaxy S5.

In de onderstaande tabel vind je de concurrentie waar de Samsung Galaxy S5 het de komende maanden tegen op zal moeten nemen. Natuurlijk zijn er nog meer alternatieven, dit is slechts een greep uit het aanbod.

Model Prijs
LG Google Nexus 5 (review) 335 euro
LG G2 (review) 370 euro
Sony Xperia Z1 (review) 460 euro
Apple iPhone 5S (review) 570 euro
Samsung Galaxy S5 640 euro
HTC One (M8) (review) 645 euro
Sony Xperia Z2 (hands-on) 650 euro

Samsung heeft de Galaxy S5 officieel een adviesprijs van 699 euro gegeven, maar direct na de lancering duiken veel webwinkels al onder die adviesprijs, op het moment van schrijven kost het vlaggenschip ongeveer 640 euro. De komende tijd zal die prijs naar verwachting alleen maar verder dalen. De Galaxy S5 is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw. Er is ook een versie met een goudkleurige tint, maar deze is hier vooralsnog niet beschikbaar.